T-2 Buckeye - Jet Motorlu 3D baskı model yapımı

Daha önceki elektronik yerleşimimde pek mutlu olmadığımı belirtmiştim. O sorunu çözmek için ön tarafa gelecek yeni bir tabla tasarlayıp bastım. Bu tepsi üzerinde de yine uniform bir şekilde 17.5mm aralıklı vida delikleri bulunmakta ama ilaveten deliklerin arasına da 14mm çaplı delikler açtım. Bunlar hafifletme deliği gibi görünüyor olabilir ama aslında parçaya ilave bir rijitlik veriyorlar ve daha önemlisi alttaki ön iniş takımı mekanizmasında neler olup bittiğini gözlemleme imkanı sağlıyorlar.

NK71A.jpg


Bu tablayı gövdeye monte edebilmek için de ön iniş takımı "bulkhead"ine tutturulacak bir braket tasarlayıp bastım. Bu meret üzerinde iki tane m4 somun gömülü vaziyette.
NKvuz.jpg


Ve yerine bu şekilde oturtulup yapıştırılacak:
NKV9K.jpg



Ön tarafta ise en burundaki gövde bölmesine üç delik açtım, (mavi parça deliklerin yerini belirlemek için kullanılan bir şablondu). Tablanın ön kısmına yapıştırılan 3 karbon çubuk bu deliklere oturarak tablanın ön tarafını sabitliyor.

NKb2Q.jpg


Çeşitli alternatif yerleşimler denedikten sonra ekranları ve anahtarı bu plakadan ayırıp kanopinin ön parçasına tutturup bu yeni tablada sadece powerbox ve alıcılar olmasına karar verdim. Yerleşim kabaca aşağıdaki gibi olacak. Ama nihai yerleşimde alıcıları tablanın alt tarafına monte etmeyi planlıyorum. Antenler için de küçük parçalar basıp alttan tabladaki vidalara tutturacağım, bu parçalar her bir antenin doğru açıda kalmasını sağlayacak.
NK1q9.jpg


Tabla ve ekranlarla anahtarın olduğu panel yerini alınca böyle birşey çıkıyor karşımıza:
NKKmV.jpg


Bu yeni düzenle arka tarafta epey bir boşluk oluştu. Gerekli olursa bu boşluk da kullanılabilir. Bu halde, burunda 3 tane pil varken bile CG az biraz geride kalıyor, buruna koymam gereken ağırlık anlamsız fazla olursa hava kapanını da öne çekecek alternatif bir tepsi düşünebilirim.
NKOfe.jpg


Sisteme güç verdiğimizde de...
NK8rF.jpg


Şimdi sıra kabloları düzenleyip toparlamaya geldi..
Bu işler gerçekten sabır,bilgi,beceri istiyen işlemler ,sizi tebrik ediyorum,:bravo:
 
Bu işler gerçekten sabır,bilgi,beceri istiyen işlemler ,sizi tebrik ediyorum,:bravo:

Teşekkür ederim :saygilar:

2023 yazmayı unuttu, hemen heyecan yapma.

Adam malını biliyor :lol: erteleme üzerine erteleme geldi yine.. İki hafta işten izin aldım, biraz da ona güveniyordum, ikinci günde şantiyeye çağırdılar apar topar, ilk haftanın kalanını şantiyede geçirdim.. ikinci haftada da evle ilgili işler yoğunlaşınca bizim lepistes ihmal edildi epey. Ama tamamen de boş durmadım. Ev bilgisayarımdan foruma giremiyorum saçma sapan bir şekilde (Adminim konuştuğumuz herşeyi yaptım hala olmuyor) Artık forum ortamındaki meçhul bir lobinin beni istemediğinden yana şüphem kalmadı :evil: velhasıl, bugün işbaşı yaptım, işle ilgili birikmiş şeyleri toparlayınca da sizi bombalamaya girişeyim dedim! İnstagramda takip edenler zaten gelişmelerden haberdardır ama forum ortamında da güncellemeyi ihmal etmemek lazım :RCKolik:
Al sana beni istemeyen anti-deli lobisi! buradayım işte! :lollol:



En son sağ kanadı boyadığım güncelemeyi yapmışım. O boyama işinin ertesi günü karşıma şu aşağıdaki fotoğraf çıktı:

NOglW.jpg


Bu fotoğraf sayesinde ilk kez gerçek uçağın üst tarafını görmüş oldum, murphy kuralı olarak da benim "tahmini" olarak seçtiğim şema ile pek de alakası olmadığını farkettim :halay:yapacak birşey yok, yeniden boyanacak. En azından artık güzel renk karışımlarım var elimde :)

Modelin geneliyle ilgili olaraktan, kullandığım sarı filament ile ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu farketmiştim, o yüzden pek çok parçayı, yeniden basmaya girişmiştim. Özellikle kontrol yüzeyleri ve servo montaj parçaları vs gibi kritik parçaların hepsi yeni bir filamentle yeniden basıldılar. Motor bölmesi kapağı, kuyruktaki kaporta, bikaç hava giriş ağzı yeniden basıldı, hazır bunlara girmişken kuyruktaki kancayı ve burundaki pitot tüpünü de basıverdim :)

NOcIZ.jpg
NOjxE.jpg
NOmJz.jpg
NOFNA.jpg
NOtoQ.jpg
NOoVK.jpg
NO4s9.jpg
NOBHV.jpg



Modelle ilgili çözmem gereken kritik bir mesele de burunda pilleri emniyetle sabitleyebileceğim bir platform yapmaktı. F360 ile girişip burun parçalarının STL dosyalarıyla çalışarak burundaki hacme oturacak, kapağa ve burun dikmesine engel olmayacak bir platform tasarlayıp bastım.

Şurada kısa bir video ile işlerin bilgisayar ekranındaki görünüşünü izleyebilirsiniz:
https://www.instagram.com/p/CZUviUcpNQb/

Bu parçanı basılıp yerine oturtulmuş hali de şöyle:

NOJlF.jpg
NO3ke.jpg




Piller de yerlerine emanten tutturuldular:

NOGLY.jpg
NOXxh.jpg



Kapak da yerine sorunsuz oturuyor. Tek sorun ön tekerlek tam toplu pozisyonda hafifçe dokunuyor bu parçaya, o yüzden ufak bir modifikasyon ile yeniden basılacak ve o parça yerine yapıştırılacak..


NOlQw.jpg
NOSJc.jpg



Ve geldik boyamaya... Tüm parçalar son kat tesviyelerini takiben ince bir astar yedikten sonra, büyük kompresör ve 1mm lik oto boya rotuş tabancasıyla boyamaya giriştim.

Önce alt yüzeyler açık griye boyandı:


NOnVn.jpg
NOCoU.jpg


Sonra alt yüzeyler maskelenip üst yüzeylerde kamuflaj sınırları airbrush ile model üzerinde işaretlendi:
NOf5L.jpg
NOhHX.jpg
NOskx.jpg


Son olarak da yine büyük tabanca ile kamuflaj renkleri boyandı. Önce açık ton yeşil atıldı:
Nx5np.jpg
Nx28b.jpg
NxeL3.jpg



Sonra özel bir yumuşak maskeleme bandı/rulosuyla geçiş hatları maskelenip toprak rengini attım.

Nx6A6.jpg
NxQQt.jpg


Bu maskeleme zımbırtısını epeydir denemek istiyordum, açıkçası çok memnun kalmadım ama yine de biraz daha kurcalamaya değer sanki. Şimdilik biyerden sonra bu maskeleri terkedip serbest el ile devam ettim boyamaya.

Toprak rengini de koyu yeşil tonu takip etti. En son olarak da kanat ucu tankları ve kuyruk beyaza boyandı. Buralara sarı ve kırmızı detaylar gelecek, hem sarı hem kırmızı altında beyaz renk olursa tam canlılığını gösterebilen, yarı şeffaf boyalardır, bu nedenle ve tabi bazı beyaz yerler de olacağı için önce komple beyaza boyamayı tercih ettim.

NxIRH.jpg
Nxz5m.jpg
NxPng.jpg
NxLkD.jpg
NxrPW.jpg
Nxw8Z.jpg
Nx0AE.jpg
NxRiz.jpg


Bundan sonra beyaz kalması gereken yerler maskelenecek, ve kalan yerler sarıya boyancak. Sonra sarı kalması gereken yerler de maskelenip siyah boyama yapılacak. Kırmızı kısımlar çok az, oralar için tekrar maskeleme yapmak yerine direk kırmızı vinil kesip yapıştırmayı planlıyorum şimdilik..

An itibariyle büyük iş olarak yakıt deposnun yapımı kaldı bitek. Boyama ve yakıt deposu bitince tüm sistemler modele monte edilip son kontroller yapılıp maiden uçuşa gideceğiz. Ama görünüşe göre maiden en erken olsa 18-19 şubat haftasonunda yapılabilir (hangi yıl olduğunu yazmıyorum özellikle :D )
 
O değil de, fotograftaki smoker'ın altındaki yapı nedir, kullanışlı mı, biraz detay alabilirmiyiz ? ? Barrel kullanıyorum (mevcut idi), onda da alan daralıyor bir tarafa odunu koyunca...

Offset'e de para harcayasım yok... Acaba bu tip nasıl ?
 
O değil de, fotograftaki smoker'ın altındaki yapı nedir, kullanışlı mı, biraz detay alabilirmiyiz ? ? Barrel kullanıyorum (mevcut idi), onda da alan daralıyor bir tarafa odunu koyunca...

Offset'e de para harcayasım yok... Acaba bu tip nasıl ?

Sana zahmet bir tercümesini alsak bunun??
 
Bence barbeküden bahsediyor ???

Ben de öyle tahmin ettim de emin olamadım. Smoke falan diyor, ateş olmayan yerden duman çıkmaz, orda ateş olan iki yer ver biri modelin arkası diğeri barbekü :lol::lol:


O meret kül toplama kovası desem hayal kırıklığı olur mu :lollol::lollol:

Modeli üzerine koyduğun antik mermer buluntu için kimse bir şey demiyor mu? Üzerinde "Ro.." ile başlayan bir yazı var, Roma devrinden falan herhalde...?

:lol::lol: Ömer Bey, roma devrini bilen kim kaldı, bi siz bi ben :evil: Antik mantik o meret atolyenin en sağlam demirbaşı.. Borular ve yukardaki ayakların geçtiği kulaklar folloş olmuştu iyice üç beş tur maske bantı sardım günü kurtardık, hala canavar gibi iş yapıyor!



Dün akşam kuyruğun boyamasına giriştim. Önce uçağın resimleri ve bulabildiğim profil çizimlerinden faydalanarak maskeleri tasarladım ve kendi minik ama yapabildikleri büyük portrait 3 makinamda Oramask maskeleme folyosu kullanarak kestim. Maskeleme/boyama stratejisi olarak pozitif maskeleme ile açık renkten koyuya doğru gitmeyi tercih ettim. Malum kuyruğu zaten beyaza boyamıştım bu yaklaşımla. Planlanan gidişat beyaz kalacak her yeri maskele, önce dorsal kuyruk üzerindeki Yunan bayrağı şeritlerinin mavisini boya, onları maskele sarı olacak yerleri sarıya boya, sonra sarı kalması gereken yerleri/şekilleri maskele siyah boya son olarak da maskeleri sök şeklindeydi. Gerçekte ise mavi şeritler harici bu planı uygulayabildim. Mavi şeritlerde yaptığım bir hata (salaklık da denebilir :lollol:) sonucunda o kısımı komple maviye boyayıp sonra mavileri maskeleyip aradaki beyazı boyamam gerekli oldu.

Tam kuyruğun sağ tarafının siyah boyasını atarken "buradaki T-2E yazısı nerde niye sarıya boyamamışım niye maskelememişim" gibisinden bir uyanış oldu ama çok geç kalmıştım, o kısım sonra eklenecek :evil:

Buarada bilgi için ekleyelim, bu işlemleri tamamen ters sırayla da yapabilirdim. Yani tüm kuyruk siyaha boyanıp sonrasında beyaz ve sarı olması gereken yerler negatif maske ile sınırlandırılıp siyah kısımlar korumaya alıp önce beyaz sonra da beyaz kalması gereken yerler maskelenip sarı boyayabilirdim. Bunu tercih etmeme sebebim siyahın üzerine beyaz boyamanın zorlukları. Alan nispeten küçük olsa bu yöntem daha hızlı ve kolay olurdu ama burdaki geniş sarı alanlar için açıktan koyuya gitme seçeneğinin daha uygun olacağına karar verdim. Bu bahsettiğim yöntem ile dikeyin sağ tarafındaki T-2E yazısı ile "40" sayısının altına gelecek küçük yazıları uygulayacağım. Tabi modelin diğer yerlerindeki bazı diğer detaylar ve Yunan Hava Kuvvetlerinin forsları da bu yöntemle eklenecek.

Aşağıda işleme ait ve sonucu gösteren birkaç foto ekliyorum


Maske tasarımlarının bir kısmı, kesime hazırlanırkenki ekran görüntüsü:

NxgaU.jpg


3 grup maske kesilmiş halde. Sağ taraftaki setlerde kesilmiş maskelerin etraflarındaki fazlalıklar temizlenmiş halde görünüyor. Sağ alttaki maskenin sol tarafında yuvarlak fors maskeleri var (yukarıdaki ekran görüntüsünde görülebiliyorlar) Bu forsların uygulanması kademeli maskeleme gerektirecek o yüzden dıştaki kısma da ihtiyacım olacağından yerlerinden çıkarmadım. Sol alttaki maske setinde dorsal kuyruktaki mavi beyaz şeritlerin maskeleri var, kesim çizgileri belli belirsiz görülebilir. Sol üstte de kesim yaptığım oramask rulosu ve kesen makina ucundan kenarından görünüyor :)

NxMbw.jpg


Beyaz kalması gereken kısımlara maskeleri yerleştirilmiş halde, sarı boyama bekleniyor (Dorsal kuyruktaki mavi kısımlar da boyanıp maskelenmiş, aradaki beyaz atılmış halde olduğu görülüyor)
NxkYL.jpg


Bu fotoda beyazlar maskelenip sarılar boyandıktan sonra sarı kalması gereken yerlerin de maskelenmiş halini görüyoruz.
NxccX.jpg


Ve son boyama aşaması, herşeyin üzerine siyah boya atılmış halde. Fotoda görünmüyor ama bu aşamada maskelerin altına siyah kaçmıyor olsun inşallah diyerekten bildiğiniz bütün duaları okumakta fayda var :evil:

NxjCx.jpg


Ve son aşama, maskeler sökülüp sonuç ortaya çıkıyor:
NxyWp.jpg
NxFE3.jpg



Bu akşam kısmet olursa herşeyi bir araya getirip bahçede gün ışığı altında bir motivasyon şeysi fotoğraflaması yapmak gerekecek sanırım :coolxf:
 
Maşallah, kahve istiyor. :bravo: %p

Buyrun ne tercih edersiniz? Amerikano, kappuçino, latte, Türk Kahvesi, Yunan Kahvesi, Umman Kahvesi?

Hellenic Air Force mu bu abi? Elinde cirit atan abiyi görünce bir aydınlanma yaşadım :D

:lol::lol: O abi Danaos, Mısırdan göçme Argos Kralı! :) Bu filonun bulunduğu üs Kalamata şehrinde, Kalamata da Argos bölgesinde. Bu filo da bu nedenle isim olarak Danaos seçmiş kendisine, filo peçinde de var benzeri bir motif. 40. yıllarını kutlarken de bir T-2 ya bu özel boyamayı yapmışlar..

NxoGb.gif